υπέρτιτλοι

Τι είναι οι υπέρτιτλοι;

Οι υπέρτιτλοι στις ζωντανές παραστάσεις, εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '80, σε παραστάσεις όπερας, αντικαθιστώντας το λιμπρέτο που ο θεατής με ένα μικρό φακό συμβουλευόταν κατά την διάρκεια της παράστασης. Για το κοινό, ήταν μια πολύτιμη καινοτομία, η οποία αναβάθμισε ποιοτικά τον τρόπο που το κοινό αντιλαμβάνεται και, εν τέλει, απολαμβάνει την παράσταση.


Έκτοτε, η τεχνολογία του υπερτιτλισμού εξελίχθηκε. Νέου τύπου οθόνες, προβολείς και συστήματα χειρισμού εμφανίστηκαν, δημιουργώντας έναν ολόκληρο κλάδο, οργανικά συνδεδεμένο πια, με την επιτυχία των ζωντανών παραστάσεων.


Ο συνηθέστερος τρόπος προβολής υπερτίτλων στις ημέρες μας είναι η προβολή του κειμένου, μέσω ενός projector, σε μια ειδική οθόνη προβολής που είναι τοποθετημένη στο πίσω ή στο πάνω μέρος της σκηνής. Η θέση τοποθέτησης της οθόνης προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σκηνικού χώρου ώστε να μην εμποδίζει την θέαση αλλά ταυτόχρονα να είναι εύκολο για το κοινό να παρακολουθήσει και το κείμενο όταν το χρειάζεται.

 

Γιατί χρειάζομαι υπέρτιτλους;

Εκτός από τους αυτονόητους λόγους ύπαρξης υπερτίτλων σε μια θεατρική παράσταση, δηλαδή τις περιπτώσεις που το κοινό δεν ομιλεί την γλώσσα της παράστασης –είτε αυτό αφορά σε ξένη παράσταση που παρουσιάζεται στην Ελλάδα, είτε σε ελληνική που παρουσιάζεται στο εξωτερικό, υπάρχουν και άλλοι λόγοι να υποστηρίξετε την παράστασή σας με υπέρτιτλους.
Ανάμεσα σε άλλους, οι πιο σημαντικοί που εντοπίζουμε και που πιστεύουμε πως σας ενδιαφέρουν είναι οι παρακάτω:

  • ΑμεA Προσβασιμότητα για Κωφούς ή βαρήκοους θεατές με προβολή ελληνικών υπερτίτλων SDH*.
  • Τουρισμός Προσέγγιση τουριστικού κοινού, ή αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους Ελλάδας. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο σαν μια ανεξάρτητη υπηρεσία όσο και σε συνεργασία με διάφορα τουριστικά πρακτορεία. 
  • ΕκπαίδευσηΓια εκπαιδευτικούς λόγους, ειδικά όταν οι παραστάσεις σας απευθύνονται σε σχολικό ή νεανικό κοινό, και με ταυτόχρονη προώθηση της υπηρεσίας σε σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών κλπ.

 

Θεωρούμε πως η υποστήριξη της θεατρικής παράστασής σας με υπέρτιτλους, είτε ελληνικούς για ΑμεΑ, είτε ξενόγλωσσους, ανοίγει τις πόρτες σας σε μεγαλύτερο κοινό αναβαθμίζοντας συνολικά το επίπεδο των υπηρεσιών του χώρου σας ενώ και επικοινωνιακά είναι ένα σημαντικό εργαλείο προώθησης των παραστάσεών σας.

Πιστεύουμε πως σταδιακά η ύπαρξη υπερτίτλων θα γίνει όλο και πιο συχνή στη χώρα μας. Ήδη για λόγους υποστήριξης τουρισμού έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια η προβολή αγγλικών υπερτίτλων σε όλες τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου ενώ από το 2018 προβάλλονται και ελληνικοί υπέρτιτλοι σε όλες τις παραστάσεις (ακόμη και στις ελληνικές).

 

*για την υποστήριξη ενός συνόλου υπηρεσιών για ανθρώπους με αναπηρία συνεργαζόμαστε με την Liminal η οποία είναι σε θέση να παρέχει λύσεις και συμβουλές σε θέματα προσβασιμότητας όπως ταυτόχρονη διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα, ακουστική περιγραφή, επικοινωνία, συμβουλευτική σε θέματα πρόσβασης στο χώρο κλπ.

 

Ωραία! Αποφάσισα πως το χρειάζομαι. Πως προχωρώ;

Ανάμεσα σε πολλά συστήματα υπερτιτλισμού, ακόμα ανάμεσα και σε διάφορα δωρεάν, θα πρέπει να επιλέξετε αυτό που είναι το κατάλληλο για εσάς. Στη σελίδα λογισμικό μπορείτε να δείτε τις βασικές λειτουργίες της εφαρμογής μας.
Παρ' όλα  αυτά η βασική μας πρόταση βρίσκετε στη σελίδα υπηρεσία όπου παρουσιάζουμε όλα αυτά που μπορούμε να αναλάβουμε εμείς για εσάς και τους λόγους που θα πρέπει να μας προτιμήσετε.